SAVOIR VIVRE W BIZNESIE
Nieważne jak mówią, ważne aby nie przekręcili nazwiska? A może jednak warto, aby mówili dobrze? Obecnie wszyscy próbują się wyróżnić, każdy chce być zapamiętany. Ekstrawagancja to nie jedyne wyjście. A może Klasa (tak, przez duże K) powinna być Twoim wyróżnikiem?
Korzyści dla uczestników:
- Umiejętność zachowania się w każdej sytuacji
- Wzrost pewności siebie
- Sprawność poruszania się w międzynarodowym środowisku
- Wyróżnienie się w tłumie
Program ramowy
- Wyniki badań – savoir vivre wśród Polaków, czyli o tym dlaczego zdecydowanie warto się wyróżnić.
- Mowa ciała, czyli gentelman i dama.
- Ćwiczenie gestykulacji i zachowań, czyli wzór elegancji.
- Etykieta w różnych kulturach i krajach m.in.
- Azja: Japonia, Chiny
- Europa: Niemcy, Turcja, Francja, Włochy
- Ameryka: USA, Meksyk.
- Dodatkowo kraje interesujące Uczestników
- Etykieta zaproszeń i korespondencji
- Skróty na zaproszeniach
- Etykieta rozmów telefonicznych
- Korespondencja e-mailowa
- Korespondencja listowna
- Dress code i Twoja biznesowa szafa
- Rodzaje tkanin – ubiór, który cieszy.
- Rodzaje strojów – czyli jak Cię widzą…
- Skróty dress code na zaproszeniach
- Dress code męski
- Zapinanie marynarek i kamizelek
- Dress code kobiecy
- Dobieranie adekwatnego ubioru – ćwiczenia praktyczne.
- Etykieta perfum
- Perfumy, a woda toaletowa
- Podział perfum ze względu na bazę i zapach
- Składniki perfum
- Świat zapachów czyli co na jaką okazję?
- Psychologia kolorystyczna w ubiorze biznesowym
- Charakterystyka kolorów
- Łączenie kolorów w praktyce.
- Dodatki lecz jakże ważne…jak je nosić?
- Apaszki
- Poszetki
- Eleganckie husteczki
- Paski
- Precedencja towarzyska vs. Biznesowa
- Pozdrawianie
- Pożegnanie
- Podawanie ręki
- Przedstawianie
- Przepuszczanie w drzwiach
- Zajmowanie miejsc w samochodzie
Case study. Ćwiczenia z nagraniami i analizą eleganckiego zachowania.
- Rodzaje przyjęć i ich charakterystyka
Przyjęcia stojące:
- Lampka wina
- Koktajl party
- Przyjęcie bufetowe
- Garden party
Przyjęcia siedzące
- Lunch
- Obiad
- Kolacja
- Bankiet
- Precedencja na przyjęciach
- W jaki sposób rozmieścić gości
- Rodzaje zastawy stołowej
- Rodzaje kieliszków
- Kolejność serwowania
- Czego możesz wymagać od kelnerów?
- Zasady savoir vivre przy stole – 6 zagadnień 1-6 czyli część pierwsza
- Siedzenie
- Serwety
- Stół
- Co zrobić z torebką, jak używać telefonu i inne kłopotliwe pytania.
- Trzymanie sztućców
- Odkładanie sztućców
- Podawanie przypraw i potraw
- Sztuka wznoszenia toastów.
- Nagrania Uczestników.
- Zasady savoir vivre przy stole – 6 zagadnień 7-12 czyli część druga
- Zachowanie przed posiłkiem
- W trakcie posiłku
- Etykieta picia wina
- Kończenie posiłku
- Napiwki
- Serwowanie
- Sposób jedzenia „trudnych” potraw.
- Kawior
- Ostrygi
- Pasztet
- Szynka w cieście
- Karczochy
- Krewetki
- Homar
- Ślimaki w skorupach
- I inne…
Czas trwania: do ustalenia
Cena: do ustalenia
Więcej: pawel.czeszkiewicz[at]syscopolska.pl