nie CZY, ale JAK się wyróżnić: czyli Savoir Vivre w biznesie

 

SAVOIR VIVRE W BIZNESIE

Nieważne jak mówią, ważne aby nie przekręcili nazwiska? A może jednak warto, aby mówili dobrze? Obecnie wszyscy próbują się wyróżnić, każdy chce być zapamiętany. Ekstrawagancja to nie jedyne wyjście. A może Klasa (tak, przez duże K) powinna być Twoim wyróżnikiem?

 

Korzyści dla uczestników:

  • Umiejętność zachowania się w każdej sytuacji
  • Wzrost pewności siebie
  • Sprawność poruszania się w międzynarodowym środowisku
  • Wyróżnienie się w tłumie

 

Program ramowy

 

  1. Wyniki badań – savoir vivre wśród Polaków, czyli o tym dlaczego zdecydowanie warto się wyróżnić.

 

  1. Mowa ciała, czyli gentelman i dama.
  • Ćwiczenie gestykulacji i zachowań, czyli wzór elegancji.

 

  1. Etykieta w różnych kulturach i krajach m.in.
  • Azja: Japonia, Chiny
  • Europa: Niemcy, Turcja, Francja, Włochy
  • Ameryka: USA, Meksyk.
  • Dodatkowo kraje interesujące Uczestników

 

  1. Etykieta zaproszeń i korespondencji
  • Skróty na zaproszeniach
  • Etykieta rozmów telefonicznych
  • Korespondencja e-mailowa
  • Korespondencja listowna

 

  1. Dress code i Twoja biznesowa szafa
  • Rodzaje tkanin – ubiór, który cieszy.
  • Rodzaje strojów – czyli jak Cię widzą…
  • Skróty dress code na zaproszeniach
  • Dress code męski
  • Zapinanie marynarek i kamizelek
  • Dress code kobiecy
  • Dobieranie adekwatnego ubioru – ćwiczenia praktyczne.

 

  1. Etykieta perfum
  • Perfumy, a woda toaletowa
  • Podział perfum ze względu na bazę i zapach
  • Składniki perfum
  • Świat zapachów czyli co na jaką okazję?

 

  1. Psychologia kolorystyczna w ubiorze biznesowym
  • Charakterystyka kolorów
  • Łączenie kolorów w praktyce.

 

  1. Dodatki lecz jakże ważne…jak je nosić?
  • Apaszki
  • Poszetki
  • Eleganckie husteczki
  • Paski

 

  1. Precedencja towarzyska vs. Biznesowa
  • Pozdrawianie
  • Pożegnanie
  • Podawanie ręki
  • Przedstawianie
  • Przepuszczanie w drzwiach
  • Zajmowanie miejsc w samochodzie

Case study. Ćwiczenia z nagraniami i analizą eleganckiego zachowania.

  1. Rodzaje przyjęć i ich charakterystyka

 

Przyjęcia stojące:

  • Lampka wina
  • Koktajl party
  • Przyjęcie bufetowe
  • Garden party

 

Przyjęcia siedzące

  • Lunch
  • Obiad
  • Kolacja
  • Bankiet

 

  1. Precedencja na przyjęciach
  • W jaki sposób rozmieścić gości
  • Rodzaje zastawy stołowej
  • Rodzaje kieliszków
  • Kolejność serwowania
  • Czego możesz wymagać od kelnerów?

 

  1. Zasady savoir vivre przy stole – 6 zagadnień 1-6 czyli część pierwsza
  • Siedzenie
  • Serwety
  • Stół
  • Co zrobić z torebką, jak używać telefonu i inne kłopotliwe pytania.
  • Trzymanie sztućców
  • Odkładanie sztućców
  • Podawanie przypraw i potraw

 

  1. Sztuka wznoszenia toastów.
  • Nagrania Uczestników.

 

  1. Zasady savoir vivre przy stole – 6 zagadnień 7-12 czyli część druga
  • Zachowanie przed posiłkiem
  • W trakcie posiłku
  • Etykieta picia wina
  • Kończenie posiłku
  • Napiwki
  • Serwowanie

 

  1. Sposób jedzenia „trudnych” potraw.
  • Kawior
  • Ostrygi
  • Pasztet
  • Szynka w cieście
  • Karczochy
  • Krewetki
  • Homar
  • Ślimaki w skorupach
  • I inne…

 

Czas trwania:  do ustalenia

Cena: do ustalenia

Więcej: pawel.czeszkiewicz[at]syscopolska.pl

 

skontaktuj się z nami
Porozmawiajmy o Twoich potrzebach. Zapraszamy na warszawskie Kabaty

 

tel.: 22 392 74 75

e-mail: info@syscopolska.pl

 

Sysco Polska Sp. z o.o.

Al. Komisji Edukacji Narodowej 18/5B

02-797 Warszawa

NIP:1070009834
REGON
:141314350
KRS
:0000298984

* pole obowiązkowe



ILM ILM