Savoir vivre w biznesie
Nieważne jak mówią, ważne aby nie przekręcili nazwiska? A może jednak warto, aby mówili dobrze? Obecnie wszyscy próbują się wyróżnić, każdy chce być zapamiętany. Ekstrawagancja to nie jedyne wyjście. A może Klasa (tak, przez duże K) powinna być Twoim wyróżnikiem? Zapraszamy do zapoznania się z programem szkolenia Savoir Vivre w Biznesie
Korzyści dla uczestników
- Umiejętność zachowania się w każdej sytuacji
- Wzrost pewności siebie
- Sprawność poruszania się w międzynarodowym śro2dowisku
- Wyróżnienie się w tłumie
Program ramowy
1. Wynik badań – savoir vivre wśród Polaków, czyli o tym dlaczego zdecydowanie warto się wyróżnić.
2. Mowa ciała, czyli gentelman i dama.
Ćwiczenie gestykulacji i zachowań, czyli wzór elegancji.
3. Etykieta w różnych kulturach i krajach m.in.
Azja: Japonia, Chiny
Europa: Niemcy, Turcja, Francja, Włochy
Ameryka: USA, Meksyk.
Dodatkowo kraje interesujące Uczestników
4. Etykieta zaproszeń i korespondencji
Skróty na zaproszeniach
Etykieta rozmów telefonicznych
Korespondencja e-mailowa
Korespondencja listowna
5. Dress code i Twoja biznesowa szafa
Rodzaje tkanin – ubiór, który cieszy.
Rodzaje strojów – czyli jak Cię widzą…
Skróty dress code na zaproszeniach
Dress code męski
Zapinanie marynarek i kamizelek
Dress code kobiecy
Dobieranie adekwatnego ubioru – ćwiczenia praktyczne.
6. Etykieta perfum
Perfumy, a woda toaletowa
Podział perfum ze względu na bazę i zapach
Składniki perfum
Świat zapachów czyli co na jaką okazję?
7. Psychologia kolorystyczna w ubiorze biznesowym
Charakterystyka kolorów
Łączenie kolorów w praktyce
8. Dodatki lecz jakże ważne…jak je nosić?
Apaszki
Poszetki
Eleganckie husteczki
Paski
9. Precedencja towarzyska vs. Biznesowa
Pozdrawianie
Pożegnanie
Podawanie ręki
Przedstawianie
Przepuszczanie w drzwiach
Zajmowanie miejsc w samochodzie
Case study. Ćwiczenia z nagraniami i analizą eleganckiego zachowania.
10. Rodzaje przyjęć i ich charakterystyka.
Przyjęcia stojące:
Lampka wina
Koktajl party
Przyjęcie bufetowe
Garden party
Przyjęcia siedzące
Lunch
Obiad
Kolacja
Bankiet
11. Precedencja na przyjęciach
W jaki sposób rozmieścić gości
Rodzaje zastawy stołowej
Rodzaje kieliszków
Kolejność serwowania
Czego możesz wymagać od kelnerów?
12. Zasady savoir vivre przy stole – 6 zagadnień 1-6 czyli część pierwsza
Siedzenie
Serwety
Stół
Co zrobić z torebką, jak używać telefonu i inne kłopotliwe pytania.
Trzymanie sztućców
Odkładanie sztućców
Podawanie przypraw i potraw
13. Sztuka wznoszenia toastów
Nagrania Uczestników.
14. Zasady savoir vivre przy stole – 6 zagadnień 7-12 czyli część druga
Zachowanie przed posiłkiem
W trakcie posiłku
Etykieta picia wina
Kończenie posiłku
Napiwki
Serwowanie
15. Sposób jedzenia „trudnych” potraw
Kawior
Ostrygi
Pasztet
Szynka w cieście
Karczochy
Krewetki
Homar
Ślimaki w skorupach
I inne…
Czas trwania: do ustalenia
Cena: do ustalenia
Trener: Arkadiusz Żurek
Więcej: pawel.czeszkiewicz[at]syscopolska.pl